Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapitola 55

Zatřetí, jak již bylo zmíněno dříve, nebyl hrob Jicchaka Sangari objeven mezi hroby synů Izraele, ale na místě zvaném Djavur Mezarlygy.

Protože jsou náhrobky na tomto místě nezvykle velké a protože na rozdíl od ostatních nestojí, ale jsou na hrobech položeny, jsou označovány jako obří náhrobky.

Na tomto místě (karaimové) nikdy nikoho nepohřbívali, proto tyto hroby považovali za cizí.

To dokazuje jejich starobylost, a to starobylost tak hlubokou, že bylo již dávno zapomenuto, že se jedná o hroby Izraelitů.

Objevený náhrobek Jicchaka Sangariho byl velmi velký, ležel vedle hrobu a v jeho záhlaví byl ještě jeden kámen s hebrejským nápisem, přesně tak jak jsme to viděli ve městě Solchat.

Nedaleko se nachází podobné náhrobky s nápisy ve svatém jazyce.

Svým tvarem se lišily od všech ostatních, tím že nápisy byly vytesány buď ve výklenku nebo na samostatném kameni, ležícím hluboko v zemi, zatímco na ostatních náhrobcích byly nápisy ve vrchní části náhrobku nebo na boční straně náhrobku.

Když se o našich objevech dozvěděli v komunitě města Sela ha-Jehudim, její představitelé se jen posmívali, ale všichni se rozhodli přijít a vidět vše na vlastní oči.

Když přišli, ověřili nápisy a zjistili, že je vše přesně tak, jak slyšeli a byli také velmi překvapeni a potěšeni.

Od té doby začali nazývat toto místo jako hřbitov synů Izraele, namísto starého názvu Djavur Mezarlygy.

Nové objevy tak někdy mohou vyvrátit staré příběhy, proto bychom neměli zcela věřit pověstem, pokud je nepotvrzují i jiné zdroje.