Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapitola 42

 

Druhého dne za úsvitu, 6 chešvanu, se ctihodný ribbi Ješua a ctihodný ribbi Hilel Jerušalajmi vydali na zpáteční cestu do svého města.
 
Já a mladý lékař Babakaj jsme  najali šest pracovníků, a přikázali jsme jim kopat v záhlaví hrobů, u kterých byly umístěny velké náhrobky.
 
Já na jedné straně, a ribbi Babakaj na straně druhé, jsme zkoumali odkryté kameny, ale až po odkrytí několika set náhrobků Izraele jsme objevili pod ležícími kameny dva náhrobky s nápisy.
 
Zde jsou oba nápisy:
 
1. Zde je pohřben ribbi Mordokaj, maskil, syn ribbi Šeloma, budiž požehnána památka spravedlivého, zemřel 6 dne týdne 19 sivanu roku Boží milosti a soucitu, nechť je jeho duše svázána ve svazku života (rok 1092 křesťanského datování).
 
2. Toto je hrob ribbi Šelomo, staršího (komunity), který zemřel v měsíci tišri roku 4764 od stvoření světa. Nechť je jeho duše svázána ve svazku života, nechť odpočívá v zahradě Eden.
 
Více náhrobků s nápisy jsme na karaimském hřbitově nenašli, na základě této skutečnosti jsme dospěli k závěru, že kameny s nápisy byly umisťovány pouze na hrobech významných mužů a žen.
 
Nastal večer.